Tort makowy z kremem kawowym, czekoladowym, wiśniami, białą czekoladą

Tort makowyWypieki z makiem nadają się na różne okazje. Na przykład makową roladę robimy zwykle przed Bożym Narodzeniem, a tort na urodziny. Jeśli chodzi o tą drugą propozycję, to wymaga ona trochę pracy, bo oprócz ciasta trzeba przygotować pyszną masę.

Przepis na ciasto do tortu makowego

Składniki:

– 20 dag maku

– 10 dag cukru

– łyżka miodu

– 8 jajek

– 5 łyżeczek zmielonych migdałów

– 2 łyżeczki aromatu waniliowego

– szczypta soli

Sposób przygotowania: najpierw ubijamy żółtka i cukier, a potem po kolei dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Na końcu mieszamy ciasto z pianą ubitą z białek. Przelewamy całość do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i pieczemy około 40 minut w temperaturze 175°C. Niektórzy pieką osobno dwa krążki, żeby uniknąć przecinania ciasta nożem. Wtedy każdy z nich powinien pozostać w piekarniku około 25 minut. Kiedy otrzymamy już dwie warstwy tortu potrzebny nasączamy je ponczem, a następnie potrzebny będzie krem, najlepiej kawowy lub czekoladowy.

Krem kawowy I

Składniki:

– 1 kg serka mascarpone

– 10 dag cukru

– 5 dag kawy

Sposób przygotowania: zaparzamy kawę, a potem łączymy ją z serkiem i cukrem. Można dodać też kieliszek spirytusu.

 

Krem kawowy II

Składniki:

– 2 kostki masła

– 3/4 kostki margaryny

– 25 dag cukru pudru

– 4 jajka

– 5 dag kawy

– 50 ml spirytusu

Sposób przygotowania: jajka ucieramy z cukrem pudrem na parze. Osobno ucieramy masło oraz margarynę, i dodajemy jajka, espresso, spirytus.

 

Krem czekoladowy I

Składniki:

– 25 dag serka mascarpone

– 250 ml śmietanki kremówki

– 3 łyżeczki cukru pudru

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania: zaczynamy od roztopienia czekolady w wodnej kąpieli. Kiedy przestygnie miksujemy ją z serkiem mascarpone.  Następnie ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i wszystko ze sobą mieszamy. Zanim nałożymy krem czekoladowy na rozkrojone ciasto, warto rozsmarować na nim konfiturę wiśniową. To doskonałe połączenie.

 

Krem czekoladowy II

Składniki:

– 400 ml śmietanki kremówki

– 3 tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania: rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i po wystudzeniu dodajemy ją stopniowo, cały czas ubijając, do śmietanki kremówki.  Masę umieszcza się pomiędzy dwoma lub trzema krążkami ciasta, a także pokrywa się nią cały tort na zewnątrz, a następnie można go ozdobić. Ewentualnie jeśli komuś brakuje czasu może przygotować na urodziny makowiec japoński z polewą czekoladową, koniecznie w okrągłej formie.