Szybki makowiec z puszki na kruchym spodzie

Przepis na szybki makowiec na kruchym cieścieObecnie w sklepach można znaleźć wiele produktów, które bardzo ułatwiają nam życie jeśli chodzi o gotowanie czy pieczenie. Dobrym przykładem jest gotowa masa makowa. Kupuje się ją w puszcze i dzięki temu chcąc zrobić szybki seromak czy makowiec japoński nie trzeba parzyć i mielić maku.

W ogóle można kupić masę, która od razu zawiera bakalie. Wtedy odpasa również ich przygotowywanie. Natomiast może być tak, że na półce sklepowej stoi kilka puszek z masą makową, pochodzących z różnych firm – Bakalland, Helio, Gellwe, Prospan… Do ich zakupu mają zachęcać nas umieszczane na opakowaniu informacje, takie jak: bez konserwantów, Premium Quality, nagrodzona Laurem Konsumenta itp. Natomiast, żeby dowiedzieć się która jest faktycznie najlepsza można poszukać opinii osób stosujących je w Internecie, albo po prostu za każdym razem wybierać inną. Kiedy mamy już puszkę masy makowej w domu, to właściwie w każdej chwili możemy zrobić szybki makowiec na kruchym cieście, do którego potrzebne są następujące składniki:

– gotowa masa makowa

– 4 jajka

– 6 łyżek cukru pudru

– 2 szklanki mąki

– 3/4 kostki masła

– łyżeczka cukru waniliowego

– łyżeczka proszku do pieczenia

– bakalie (jeśli nie ma ich od razu w masie)

Sposób przygotowania: łączymy ze sobą mąkę, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. następnie należy dodać 1 jajko i zagnieść ciasto. Niewielką część odkładamy, żeby zrobić dekorację na wierzchu, a resztę trzeba rozwałkować i wyłożyć nią formę wysmarowaną tłuszczem. Robimy kilka nakłuć widelcem i pieczemy około 20 minut w 200°C. W tym czasie mieszamy gotową masę makową, 3 łyżki cukru pudru i 3 jajka, a na końcu dodajemy bakalie. Wykładamy masę na kruchy spód i pieczemy kolejne 25 minut w nieco niższej temperaturze – 180°C. Ostatni krok polega na przygotowaniu dekoracji na makowiec. W tym celu należy cienko rozwałkować pozostawiony kawałek ciasta i powycinać z niego wybrane kształty. Można też zrobić kratkę. Następnie pieczemy ciasto jeszcze przez kwadrans. Potem można jeszcze polać je lukrem, który robi się łatwo z cukru pudru oraz ciepłej wody. Czyli jeśli ktoś nie ma czasu, żeby zrobić samodzielnie masę makową, to zawsze istnieje alternatywne rozwiązanie.