Pyszna rolada makowa z bitą śmietaną, kremem lub serem

Przepis na roladę makowąMożna powiedzieć, że dość popularne są zwijane wypieki z makiem. Strucla drożdżowa z makiem, makowiec zawijany z francuskiego ciasta, rolada makowa – wszystkie one są pyszne i ładnie się prezentują. Natomiast ponieważ zbliżają się Boże Narodzenie, to warto wypróbować przepis na ten ostatni smakołyk.

Rolada makowa dość często przyrządzana bywa właśnie na święta. Robi się ją z ciasta biszkoptowego oraz bitej śmietany, kremu lub sera.

Składniki do ciasta:

– 10 dag mąki pszennej

– 2,5 dag mąki ziemniaczanej

– 6 jajek

– 12 dag cukru

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 12,5 dag maku

Sposób przygotowania: mak należy sparzyć i zmielić dwa razy. Następnie ubijamy pianę z białek, dosypujemy do niej cukier, dodajemy jajka, a potem również mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy z makiem. Dużą blachę wykładamy papierem i rozprowadzamy na niej ciasto. Pieczemy maksymalnie pół godziny w temperaturze 200ºC. Kiedy wystygnie wykładamy na ciasto nadzienie i zwijamy. Następnie możemy oblać roladę roztopioną czekoladą. Jeśli chodzi o nadzienie może to być bita śmietana, krem – na przykład taki, jaki robi się do makowego tortu lub ser.

Żeby przygotować śmietanę do rolady potrzebujemy:

– 1 l śmietanki kremowej

– 3 łyżeczki cukru pudru

– 1,5 dag żelatyny

Sposób przygotowania: gotujemy śmietankę z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niej rozpuszczona w wodzie żelatynę. Po wystygnięciu dajemy śmietanę na noc do lodówki, a więc trzeba przygotować ją dzień wcześniej. Przed wyłożeniem na ciasto ubijamy ją.

Składniki na krem orzechowy do rolady:

– 15 dag orzechów włoskich

– 1/2 szklanki cukru pudru

– masło

Sposób przygotowania: cukier i masło ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy zmielone orzechy włoskie.

Składniki na masę serową do rolady:

– 50 dag sera

– 4 jajka

– szklanka cukru

– cukier waniliowe

– szklanka mleka

– 1,5 dag żelatyny

– galaretka

– margaryna

Sposób przygotowania: ucieramy margarynę z cukrem oraz żółtkami, a następnie dodajemy zmielony ser. Żelatynę i cukier waniliowy rozpuszczamy w mleku. Po wystudzeniu dodajemy do sera i masa gotowa.