Oryginalne wypieki z białym makiem

Wypieki z białym makiemZwykle kiedy planujemy wypieki, do których potrzebne jest przygotowanie masy makowej kupujemy niebieski mak. Natomiast istnieje również mak biały, który trochę trudniej dostać, ale z pewnością przepisy z jego wykorzystaniem są bardzo ciekawe i warto kiedyś je wypróbować.

Nadzienie z białego maku kojarzy się przede wszystkim z rogalami świętomarcińskimi. Jeżeli ktoś nie może spróbować ich w Poznaniu, to zawsze zostaje samodzielny wypiek.

Składniki na ciasto (drożdżowe półfrancuskie):

– łyżka suchych drożdży

– szklanka mleka

– jajko

– 3 i 1/2 szklanki mąki

– 3 łyżki cukru

– kostka masła

– łyżeczka aromatu waniliowego

– szczypta soli

Składniki na nadzienie:

– 30 dag białego maku

– 10 dag orzechów włoskich

– 10 dag migdałów (zblanszowanych)

– 10 dag marcepanu

– 3/4 szklanki cukru pudru

– 2 łyżki śmietany

– 3 biszkopty

– 2 łyżki skórki pomarańczowej (kandyzowanej)

Sposób przygotowania: rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy jajko, aromat i wlewamy do wymieszanych maki, cukru, soli, 2 łyżki masła. Wszystko szybko wyrabiamy i dajemy na godzinę do lodówki. Ciasto należy uformować wcześniej w prostokąt i owinąć folia. Po godzinie przekładamy je na stolnicę, wałkujemy i smarujemy miękkim masłem. Następnie składamy je, wałkujemy, składamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Wszystko to trzeba powtórzyć trzy razy. W końcu ciasto powinno pozostać w lodówce na noc. Przed wykonywaniem rogali wycinamy z niego trójkąty i smarujemy je nadzieniem. Żeby je zrobić należy sparzyć wrzątkiem mak i orzechy, a potem zmielić je z migdałami dwa razy. Dodajemy całość do marcepanu utartego z cukrem pudrem, podobnie jak pokruszone biszkopty, skórkę pomarańczową i śmietanę. Po zwinięciu rogali układamy je na blaszce, na której wcześniej kładziemy papier do pieczenia. Powinny nieco wyrosnąć i wtedy smarujemy je roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Kiedy będą upieczone polewamy je lukrem z cukru pudru i ciepłej wody, oraz posypujemy kawałkami migdałów lub orzechów.

Jakie jeszcze przepisy z białym makiem warto wypróbować? Na pewno na drożdżowy warkocz czy struclę z makiem, makaroniki czy tak zwane ciasto białomak. Smacznego!