Łatwy seromak na biszkopcie lub herbatnikach

Łatwy seromakMożna przygotować makowiec z ciastem francuskim, kruchym, a także z biszkoptem. Bardzo dobrze smakuje sernikomakowiec właśnie na cieście biszkoptowym. Wbrew pozorom jest łatwy do zrobienia, a to między innymi dlatego, że można skorzystać z gotowych produktów.

Seromak na biszkoptach

Składniki na spód:

– biszkopty

– mleko

Składniki na masę makową:

– puszka masy makowej

– 3 jajka

– 2 łyżki bułki tartej

Składniki na masę serową:

– 1 kg białego sera do serników

– 8 jajek

– szklanka cukru pudru

– szklanka mleka

– 2 opakowania Sernix

Sposób przygotowania: formę wykładamy biszkoptami namoczonymi wcześniej w mleku. Masę makową z puszki ubijamy z jajkami i dodajemy tartą bułkę, po czym wykładamy ją na biszkopty. Żeby przygotować sernik ubijamy białka i 2 łyżki cukru pudru na sztywną pianę. Osobno mieszamy ser, żółtka, pozostały cukier puder, mleko oraz Sernix. Wszystko dobrze ubijamy, a potem łączymy z pianą z białek. Wylewamy masę serową na makową i pieczemy około godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Pyszny i prosty jest również sero-makowiec na herbatnikach. Robi się go tak samo, tylko na spodzie zamiast biszkoptów znajdują się herbatniki namoczone w mleku lub wymieszane z masłem. Wówczas przypomina to kruche ciasto.

Seromak na kruchym cieście

Składniki na spód:

– 2 szklanki mąki

– 1/2 szklanki cukru

– 2 jajka

– 1/2 margaryny

– łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:

– puszka masy makowej

– 3 jajka

– 2 łyżki bułki tartej

Składniki na masę serową:

– 1/2 kg białego sera do serników

– 3 jajka

– 3/4 szklanki cukru

– 1/2 kostki margaryny

– budyń

Sposób przygotowania: zagniatamy ciasto i dajemy je na godzinę do lodówki. W tym czasie ucieramy margarynę, cukier, a potem ser, jajka oraz budyń. Na wysmarowaną tłuszczem formę wykładamy ciasto, a na nie masę makową oraz serową. Można zostawić trochę ciasta, żeby ułożyć z niego na górze kratkę. Robi się to z cienkich pasków wyciętych z ciasta. Taki sernikomakowiec powinien się piec przez godzinę w 190ºC. Następnie można go jeszcze posypać cukrem pudrem.