Japoński z jabłkami i gotowym makiem

Przepis na makowiec japońskiPośród stosunkowo łatwych przepisów na makowiec można wymienić seromak na spodzie z biszkoptów, ale także większość wypieków robionych na bazie gotowej masy makowej z puszki. W ten właśnie sposób można przygotować chociażby makowiec japoński.

Jest to ciasto, które zazwyczaj nie ma spodu oraz jest dosyć wilgotne ze względu na zawartość jabłek oraz bakalii. Wiele osób uważa je za wyjątkowy przysmak. Oto jakie składniki będą nam potrzebne, żeby zrobić prosty makowiec japoński:

– puszka (90 dag) gotowej masy makowej

– 20 dag cukru

– 0,5 kg jabłek

– margaryna

– 6 jajek

– 6 łyżek mąki

– 5 łyżeczek kaszy manny

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 10 dag rodzynek

Sposób przygotowania: ucieramy margarynę, cukier i żółtka, a następnie dodajemy masę makową, mąkę, kaszę mannę. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy je z ciastem, podobnie jak rodzynki oraz pianę ubitą z białek. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC. Na końcu warto polać makowiec roztopioną czekoladą oraz posypać zmielonymi orzechami. Jeśli był pieczony w okrągłej formie, to można go wówczas traktować nawet jako rodzaj tortu makowego.

Poniżej nieco inny przepis na ciasto makowo-jabłkowe.

Składniki:

– puszka (90 dag) gotowej masy makowej

– szklanka mleka

– 10 dag masła

– 20 dag cukru

– 2 łyżki miodu

– 0,5 kg jabłek

– margaryna

– 5 jajek

– 4 łyżki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– łyżeczka aromatu waniliowego

– 25 dag bakalii (rodzynki, łuskane orzechy laskowe, łuskane migdały, żurawina)

Sposób przygotowania: ucieramy ze sobą jajka, masło, cukier, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat i gotowy mak. Potem dorzucamy obrane i starte jabłka i poszatkowane bakalie. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pozostawiamy w nim makowiec na około godzinę. Kiedy wystygnie warto przygotować polewę czekoladową. Niektórzy twierdzą, że zamiast jabłek można dodawać również inne owoce – gruszki, brzoskwinie, truskawki. Oczywiście można wypróbować różne wersje.