Jak zrobić dobrą masę makową do ciasta, rogalików, babeczek

Przepis na masę makowąPodstawą udanej rolady, rogalików czy strucli z makiem jest dobra masa. Obecnie można kupić bardzo udane masy gotowe, jednak bez wątpienia nie ma to, jak domowe słodkości. Szczególnie warto pomyśleć o tym przed Świętami Bożego Narodzenia.

Poniżej przepisy na masę makową, którą można przyrządzić planując upieczenie zarówno makowca zwijanego, jak i na dobrym cieście, bez względu na to czy będzie ono kruche, francuskie czy też przygotowane z herbatników. Poza tym taką masę można z powodzeniem użyć do świątecznych rogalików czy babeczek.

Masa makowa I

Składniki:

– 50 dag maku

– 3 szklanki mleka

– 3/4 kostki masła

– szklanka miodu

– 15 dag rodzynek

– 10 dag orzechów włoskich

– 10 dag skórki pomarańczowej

– laska wanilii

Sposób przygotowania: płuczemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem, a następnie gotujemy pół godziny. Potem mak należy odsączyć i zmielić trzy razy. Osobno roztapiamy w rondlu masło, dodajemy miód i posiekane bakalie oraz ziarna z laski wanilii. W końcu dodajemy mak i pozostawiamy na ogniu, często mieszając, przez kwadrans. Po wystudzeniu masa jest gotowa. Powinno jej być około 170 dag. Może być przechowywana przez kilka dni w lodówce.

Masa makowa II

– 35 dag maku

– szklanka śmietanki kremówki

– 1/4 kostki masła

– 2 szklanki cukru

– 15 dag rodzynek

– 10 dag skórki pomarańczowej

– 10 dag daktyli

– laska wanilii

Sposób przygotowania: płuczemy mak i zalewamy wrzątkiem. Najlepiej odstawić wszystko na około pół godziny i następnie  postawić na małym ogniu. Potem mak odsączamy i mielimy. Przesmażamy wraz cukrem i masłem, dodajemy śmietankę z ziarenkami wanilii. Na końcu wsypujemy bakalie, dobrze mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Wypieki z masą z białego maku są bardzo dobre i ciekawie wyglądają. Natomiast tego typu masę można dodawać również chociażby do rogali marcińskich. Zresztą każdy może wypróbować różne jej zastosowania. Masa makowa nadaje się do różnego rodzaju słodkości. Niektórzy stosują cały czas jeden wypróbowany przepis, inni sprawdzają nowe pomysły, na przykład dodając więcej bakalii czy stosując inny rodzaj maku.