Drożdżowa strucla z makiem na święta

Przepis na drożdżową struclę z makiemJakie ciasta pojawią się podczas tegorocznego Bożego Narodzenia na naszym stole? Być może będzie to rolada makowa z kremem orzechowym lub drożdżowa strucla z makiem? Oba te ciasta mogą występować w różnych wersjach. Jeśli chodzi o struclę chodzi przede wszystkim o wybór lukru albo kruszonki na wierzch.

Żeby zrobić świąteczną struclę z makiem trzeba przygotować ciasto drożdżowe. Potrzebne są do tego następujące składniki:

– 5 dag drożdży

– 1/2 szklanki mleka

– 50 dag mąki

– 15 dag margaryny

– 4 jajka

– 10 dag cukru pudru

– łyżka cukru

– cukier waniliowy

– szczypta soli

Składniki na masę makową:

– 40 dag maku

– 10 dag cukru

– 3 jajka

– 15 dag masła

– 10 dag rodzynek

– 10 dag orzechów włoskich

Sposób przygotowania: drożdże i łyżkę cukru rozprowadzamy w mleku. Ucieramy masło, cukier puder i cukier waniliowy, a następnie 2 jajka, 2 żółtka, drożdże i mąkę. Potem wyrabiamy ciasto ręcznie i zostawiamy do wyrośnięcia. Dzielimy je następnie na pół  każdą część wałkujemy oraz rozkładamy na niej masę makową, a następnie zwijamy tak by powstały rolady. Jak natomiast zrobić nadzienie? Mak parzymy, gotujemy przez pół godziny, a potem mielimy. Osobno rozpuszczamy masło, dodajemy do niego rodzynki i posiekane orzechy, mak i cukier. Kiedy masa przestygnie łączymy ją z żółtkami ubitymi z cukrem oraz z pianą z białek. Nasze strucle powinny się piec około trzy kwadranse w temperaturze 180°C. Ewentualnie zanim trafią do piekarnika można posypać je kruszonką, ale jeśli ktoś woli może polać je lukrem po upieczeniu.

Wiele osób twierdzi, że drożdżowe wypieki mają znacznie lepszy smak, jeśli zastosuje się przepis na tak zwane ciasto topione. Chodzi o to, że po połączeniu wszystkich składników i odpowiednim ich wyrobieniu zalewamy kule ciasta zimna wodą. Czekamy aż samo wypłynie, co trwa kilkanaście minut i wtedy obsypujemy je nieco mąką, bo jest dość rzadkie, wałkujemy i dajemy nadzienie. Do strucli drożdżowej można przygotować też nadzienie z białego maku. Poza tym można uformować ciasto w warkocz. Na pewno bez względu na to którą wersję ostatecznie wybierzemy będzie wszystkim smakować.