Domowy makowiec zawijany z ciasta francuskiego

Przepis na makowiec zawijany z ciasta francuskiegoJedni wolą makowiec na kruchym spodzie, inni strucle drożdżową, a jeszcze inni roladę z ciasta francuskiego. Chociaż wszystkie te ciasta można nazwać makowcem, to z pewnością różnią się od siebie smakiem i sposobem wykonania.

Ponieważ samodzielne zrobienie ciasta francuskiego nie należy do najłatwiejszych zadań, to można je sobie uprościć kupując gotowy wyrób. Mało tego również masa makowa jest przecież bez problemu dostępna w sklepach. W związku z tym rzeczywiście można wykonać błyskawiczny makowiec, jeśli nie mamy czasu czy ochoty na tradycyjną wersję. Trzeba tylko rozwinąć ciasto francuskie, rozsmarować na nim masę makową z puszki, a następnie zwinąć. Warto posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Potem wystarczy już wstawić makowiec do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na pół godziny. Jest on całkiem smaczny, jednak nie dorównuje samodzielnie przygotowanemu ciastu. Może wiec warto jednak znaleźć dłuższą chwilę i przygotować prawdziwy makowiec zawijany z ciasta francuskiego

Składniki na ciasto:

– 25 dag maki pszennej

– 15 dag mąki krupczatki

– 50 dag masła

– szklanka wody

– łyżka soli

Składniki na masę makową:

– 50 dag maku

– 3 szklanki mleka

– 3/4 kostki masła

– szklanka miodu

– 35 dag bakalii

Sposób przygotowania: żeby rozłożyć sobie pracę możemy zacząć od masy makowej i zrobić ją nawet dzień wcześniej. Zaczynamy od zalania maku wrzącym mlekiem i gotowania przez 30 minut. Potem odsączamy mak i mielimy, najlepiej trzy razy. Dodajemy go do rozpuszczonego masła, wymieszanego z miodem i bakaliami. Wszystko razem przesmażamy przez kwadrans. Chociaż wiele osób bez względu na to czy robi seromak, makowiec japoński czy zawijany korzysta z gotowej masy makowej. Natomiast, aby przygotować ciasto dodajemy do obu rodzajów mąki około 1/5 roztopionego masła i wodę z solą. Zagniatamy i dajemy na 2 godziny do lodówki. Resztę masła ucieramy, a potem nakładamy na folię spożywczą, przykładamy drugą jej częścią i wałkujemy. Następnie dajemy do lodówki.  Potem wykładamy je na rozwałkowane ciasto, które składamy i wałkujemy, a potem znów składamy trzy razy. Ponownie dajemy je do lodówki na około 2 godziny. Powtarzamy to kilka razy i zostawiamy ciasto w lodówce na cała noc. Na drugi dzień trzeba rozwałkować ciasto, wyłożyć na nie masę makową, zwinąć i upiec.